Presudom Višeg suda u Beogradu od 05.09.2017.god., Goran Milošević PRAVOSNAŽNO OSLOBOĐEN optužbe za uvredu po privatnoj tužbi Milenka Cakovića i Darka Savića. NOVO NOVO NOVO - Presudom Višeg suda u Beogradu od 03.03.2020.Goran Milošević ponovo PRAVOSNAŽNO OSLOBOĐEN po drugoj privatnoj optužbi za uvredu Milenka Cakovića.

Укупно приказа странице

11. септембар 2017.

Nismo u Kolumbiji

     Obračunaćemo se sa kriminalcima, lopovima i kreatorima propasti države. U borbi protiv korupcije neće biti zaštićenih. To moraju svi da razumeju. Imaćemo nultu toleranciju prema kriminalu, a čišćenje će početi od vrha države - Ovo su reči većine onih državnika koji ne samo da se ne bore protiv navedenog zla, već ga štite. Zaštita organizovanog kriminala sa vrha države ima uglavnom jedan najvažniji cilj - sticanje moći i ogromnog bogatstva.


 
     Mnogo je primera iz sveta u kojima je država u isto vreme sa jedne strane (tajno) sarađivala sa organizovanim kriminalom a sa druge strane (javno) propagirala borbu protiv istog. Uz pomoć široko raširene korupcije, brojnih zakona koji otežavaju sankcionisanje kriminala i korupcije kao i medijskih dezinformacija trka sa org.kriminalom unapred je izgubljena, sem ako se u njoj ne pojave iskreni učesnici koji ne žale za vlastitom žrtvom. Da li se ta žrtva isplati ? Pitanje nije umesno, jer se na ličnom planu sigurno ne isplati, ali je sa gledišta opšteg interesa ovakav doprinos od neprocenjive vrednosti. Dakle, što se tiče pojedinca retki su primeri koji će ukazivati da se za opštu stvar vredi boriti. To je izuzetno loša poruka sa nesagledivim štetnim posledicama po državu, jer se ovo ne odnosi samo na borbu protiv kriminala i korupcije, već i na ostale borbe koje podrazumevaju ekstremna odricanja (pa i životna). Odaziv za - oružanu odbranu države, odbranu od prirodnih nepogoda i katastrofa, učestvovanje u raznim društvenim solidarnostima su samo neke od aktivnosti u čijem masovnom NEUČESTVOVANJU urušavanje društva i države je zagarantovano !!! Ako je tako (a jeste) svaka ozbiljna, pravna i uređena država MORA da se pobrine da zapaženi borci u tim aktivnostima ne ispadaju BUDALE već istinski HEROJI. 

Nismo u Kolubiji from Goran on Vimeo.

     Bez obzira na različite izvore prihoda organizovanog kriminala, svi imaju iste karakteristike: lažno predstavljanje, manipulacije informacijama, postojanje kriminalne organizacije sa jasnom podelom posla između članova, organizovanje kontinuirane privredne (legalne i nelegalne) delatnosti usmerene na sticanje profita, upotreba (ili pretnja) nasilja (ili drugog jakog uticaja - kažnjavanja na poslu, pretnje otkazom) kao sredstva za postizanje ciljeva, kontakte sa policijom, pravosuđem i izvršnom vlašću zasnovane na njihovom korumpiranju, radi obezbeđenja političkog imuniteta od krivičnog gonjenja. 
     U isto vreme svi su oni težili da se širokoj narodnoj masi predstavljaju kao dobrotvori i porodični ljudi. Neki se promovišu preko raznih donacija i izgradnji različitih infrastruktura u siromašnim krajevima, neki kao ''veliki'' sportisti a neki kao nezamenljivi ''stručnjaci''. Svako prema svojim afinitetima i željama. Jedno je sigurno - sve je to isti kalup!

   
       Ovaj blog bavi se org.kriminalom i korupcijom u okviru J.P. ''Putevi Srbije'', kojim upravlja (i čiji je vlasnik) država Srbija. Zbog afere koja je otkrivena u J.P.''Putevi Srbije'' a u javnosti i sudskoj praksi prilično zapažena, ovo preduzeće je dobilo negativan imidz. Međutim afera tzv. ''drumske mafije'' predstavlja samo vrh ledenog brega. Otkriveni org.kriminal sveo se na sankcionisanje pukih izvršioca (najvećim delom inkasanata) a oni koji su to omogućili i za to dobijali 40% od organizovane krađe uopšte nisu pomenuti u optužnici - samo je u toku sudskog postupka utvrđeno da su postojali(?!)  Šta se desilo sa onima koji su kreirali i štitili ORGANIZOVANI KRIMINAL U DRŽAVNOM ORGANU?

 

 Logično je pomisliti da deo njih i dalje radi u J.P.''Putevi Srbije'' (na istom mestu ili su napredovali), resornom ministarstvu, putnoj privredi i ostalim ministarstvima (čija je saradnja - pomoć neophodna) !!! Da li se ovakvim odnosom države prema najvažnijoj borbi šalje neka poruka? Naravno, efekte ovakve ''borbe'' sa KRIMINALOM U DRŽAVNIM ORGANIMA mogli smo da vidimo u javnim nastupima čelnika J.P.''Putevi Srbije'' - Bahato, manipulativno i lažljivo...
     Ako je tako, to znači da ''drumska mafija'' i dalje radi? Možda reorganizovana i konsolidovana? Jača nego ikada? U prilog toj tezi ide i nesporan deo izvučen iz definicije organizovanog kriminala - '' za njegovo manifestovanje nužana je veza sa državom i njenim organima, odnosno stvaranje uticaja u političkim i privrednim strukturama. '' Da li se po završetku suđenja tzv.''drumskoj mafiji'' našao iza rešetaka neko od rukovodioca J.P.''Putevi Srbije'' ili resornog ministarstva ili M.U.P.-a, ili Tužilaštva, ili nekog drugog privrednog subjekta - čije je direktno ili indirektno prisustvo u org.pljački moralo da postoji ? Da li je neko, ako ništa drugo, podneo ostavku na rukovodeće mestu u JPPS iz moralnih razloga?  

Kako se ponašalo prošlo rukovodstvo J.P.''Putevi Srbije'' ? 


1. Manipulacije informacijama


2. Plasiranje kontradiktornih informacija

3. Bahato i skandalozno

4. Od zaštite kriminala do svedoka saradnika


     Iako su se od otkivanja org.pljačke u JPPS (2006.god.) na ovamo u Vladi menjale razne političke opcije, tri ''nasledne'' osobine rukovodstva J.P.''Putevi Srbije'' nisu. Bahaćenje, manipulacije i laži su i dalje stubovi na kojima počiva rukovodstvo JPPS. Vremenom se to pokazalo kao loša strategija. Ali koga briga? Nema ododgovornih za takvo stanje. Autoru ovog bloga upravo je to signal da je borba sa organozovanim kriminalom i korupcijom samo farsa i zamajavanje naroda.

Vlada R.Srbije u J.P.''Putevi Srbije'' gaji ''maligni tumor''

''Geni'' koji su odgovorni za ovakvo stanje u JPPS (a i šire) su: Bahatost, manipulacije i laži. Zbog toga je neophodan ''genetski inženjering'' - odstranjivanje ''gena'' koji negativno utiču na razvoj zdravog ''organizma''. 

 Kako se ponaša sadašnje rukovodstvo J.P.''Putevi Srbije'' ?







 Sledeći odgovor dobijen od Višeg suda u Beogradu po Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, ništa ne dokazuje, ali izgleda preporučuje kakve sklonosti treba da poseduje rukovodeći kadar u javnom preduzeću. 

 Iako su se predstavnici svih partija, najčešće tokom izbornih kampanja, zalagali za departizaciju javnih preduzeća i uvođenje profesionalnih menadžera umesto stranačkih direktora, ta preduzeća su u postizbornom periodu uvek tretirana kao važan partijski plen. Ovakvim ''legalizovanim'' kršenjem sopstvenih zakona od strane Vlade, dobar je temelj podršci visokoj korupciji i organizovanom kriminalu.

 Apsolutni rekorder u Srbiji po stažu vršioca dužnosti direktora  je Zoran Drobnjak koji Puteve Srbije u tom statusu vodi od 2011.  Javni konkurs za izbor direktora tog preduzeća raspisan je 10. februara 2017. Komisija još nije izabrala najboljeg kandidata.




 Ako se uzme u obzir sve gore navedeno, potpuno je logično da to predstavlja vetar u jedra negativnim osobinama, a one pak sliku i priliku javnog preduzeća. I eto lošeg imidza, za koji nisam ja kriv, već oni koji se tako ponašaju. To je njihov OBRAZ i ČAST !!!




     Bahatost (arogancija, grubost, drskost, bezobzirnost) - precenjivanje vlastite vrednosti i veština. Bahatost uglavnom poseduju neradnici, koji svoju energiju troše na njeno naglašavanje. Ja sam vredniji - kaže lenčuga, ja imam pravo ići preko reda - jer sam poseban, a tu posebnost iskazuje samo drskim prisvajanjem tog prava koje nije zaslužio. Posmatrači i oni kojima bahatost šteti, često ne prepoznaju tu osobinu. Posmatrajući bahatog kako zauzima stav uzdignutog nosa, pomisle kako je on siguran u sebe, pun zanja i kompetencije. A pošto je takav - bahat, ima jaku podršku sa vrha i određuje pravila ponašanja ispod ili oko sebe. Bahatima nisu potrebi argumenti - bahatost ih zamenjuje.


     Gde ćemo, pita pristojan i obziran čovek koji uvažava druga mišljenja i želje - Ovuda, požuri bahati s'odgovorom i odvede grupu u svom smeru i za svoju korist. A može se reći i zavede grupu svojim uspešnim marketingom i proda svoj proizvod prikazujući ga boljim i skupljim - proda svoj predlog prikazujući ga odličnim. Brzom i sigurnom reakcijom predohitri ostale - skrati postupak i pobedi u prvoj rundi.


     Manipulacija - korišćenje različitih podataka ili informacija radi ''zavođenja'' pojedinca, grupe ili javnog mnjenja, bez obraćanja pažnje na istinitost iznešenih podataka, ali u cilju stvaranja poruke ili zaključka koji određuje autor. U toj savremenoj trci za što uspešnijim ''rezultatima'' i isticanju vlastite ili grupne superiornosti, manipulacija se sve češće upotrebljava kao glavno oružje. 





     Upravljanje ljudima manipulacijom postiže se na mnogo načina: izazivanjem emotivne nesigurnosti kod pojedinaca - osećaj krivice i manje vrednosti, vređanje na ličnom nivou, provociranjem, pretnjama, ucenjivanjem, ismevanjem... ali i suptilnim metodama: laskanjem i ulagivanjem.Vešt manipulator može predstaviti uslugu koja mu je potrebna od nas kao delo nekog ko je veliki i plemenit čovek, jer čini dobro delo za drugog. Manipulacija je jedan oblik laganja, gde se na zrno istine lepi gomila neistine i tako obmanjuju ljudi. Na taj način manipulator stvara sliku o sebi koja je falsifikat i tako se javno predstavlja. Lažne ličnosti, lažni karakteri, neiskrene namere i stvarna moć imaju mogućnost da redizajniraju stvarnost. Međutim, u odsustvu svesti i težnje za istinom, vreme se pokazalo kao jedini efikasni penicilin. Jedini problem u tome je što nisam siguran da nam je ta vremenska distanca prihvatljiva, ukoliko uzmemo u obzir uticaj na životni tok i vek čoveka. 



     Laž je tvrdnja suprotna istini. Istraživanja pokazuju da je u modernom društvu laganje sve raširenija pojava kao i to da su ljudi sve veštiji u tome. Laganje može biti u različitim sverama društva ali ovaj o kome govorimo odnosi se na poslovne odnose. Savremen način života nameće u materijalnom svetu jednu neprirodnu pojavu - težnju ka savršenstvu. Biti savršen (za primer drugima ) u svemu a pogotovu na poslu - stalno podizanje lestvice uspeha. Čovek bez greške! Takav način života i rada zahteva velika odricanja i stalno usavršavanje ali zato donosi brze i velike benefite. Osobe koje nemaju dovoljnog sveobuhvatnog potencijala ali sa velikim ambicijama, da bi postigli (nerealni) cilj moraju da se koriste lažima. Vešto i puno, kako bi time izgradili svoju ''blistavu'' karijeru.







 Životni problem takvim ljudima su argumenti.

     Trenutno, u Srbiji na vrhu - u Vladi, ne postoji volja da se uhvati u koštac sa ''banana'' projektima. Zato, dokle god se budu unapređivali kvazi stručnjaci i servirale laži, istina će čekati u ćošku istorije i brojati kamatu koju će kad-tad neko morati da plati.






Нема коментара:

Постави коментар